UPUTE ZA VLASNIKE PLOVILA

Priprema plovila za zimu

Priprema plovila za zimu

Nakon što ljeto završi i ugodnim krstarenjima dođe kraj plovila je potrebno pripremiti za zimu, adekvatno ih konzervirati i ne dozvoliti da bilo kakav propust prouzroči materijalnu ili financijsku štetu.

Kako bi vaša plovila i dalje sigurno plovila morima, a vi bili oslobođeni bilo kakve brige o njima, Marina Trogir vam nudi niz korisnih savjeta, a time i usluga koje će vaše plovilo i sve njegove dijelove održavati ispravnima i sigurnima tijekom cijele godine.

Vez na moru i suhi vez

Tijekom zimskih mjeseci brod je najbolje ostaviti na vezu, bilo na morskom ili suhom vezu i prekriti ga termoskupljajućom folijom.

Motor

• Motor je važan dio plovila i za njega se treba posebno pobrinuti te napraviti servis koji će ga očuvati. U tom smislu potrebno je servisirati mjenjač, zamijeniti motorno ulje, ulje mjenjača, filter ulja, filter goriva i kontrolu svjećica te podmazati rotirajuće dijelove adekvatnim antikorozivnim mastima.

• Akumulatore je potrebno napuniti te ih odspojiti, a ako se tijekom zime isprazne najbolje ih je zamijeniti. • Tankove na dizelskim motorima prije zime napuniti do vrha kako se u njima ne bi stvarala kondenzacija, a tankove na benzinskim motorima potpuno isprazniti.

Trup

• Ukoliko vam na početku sezone u potpalublju prevladavaju neugodni mirisi, isperite površine slatkom vodom, a potom i razblaženim octom. Posudu s razblaženim octom postaviti i u centralnom dijelu broda i svi će mirisi biti apsorbirani. U police koje se slabo otvaraju stavite drveni ugljen koji će neutralizirati loše mirise, a brodske tapete nakon pranja osvježite puderom kojeg ćete ostaviti da djeluje nekoliko sati i potom usisati.

• Tankove je potrebno isprazniti i dezinficirati, a početkom nove sezone napuniti ih do pola i isprazniti otvaranjem svih slavina. Ako nakon drugog punjenja voda ima dobar okus postupak više nije potrebno ponavljati.

• Bokobrane ispolirati dok se brod nalazi na kopnu

• Podvodni dio trupa potrebno je redovito održavati, odstraniti nečistoće, zaštititi premazima te promijeniti cink protektore

Paluba

• Za vraćanje opreme na brod nakon zimske stanke najbolje je početi od jarbola. Loše konope treba zamijeniti, a one ukrućene omekšati u otopini od pola čaše omekšivača i deset litara vode, isprati i osušiti.

• Navlake i jastuke prati u toploj vodi, a zatvarače koji zapinju premazati vazelinom.

• Provjeravati vitla i redovito kontrolirati količinu masti, a na električnima i nivo ulja. Obavezno zamijeniti korodirani sidreni lanac.